sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Eteenpäin sano mummo lumessa.

Lumesta vaan ei ole tietoakaan. Eteenpäin silti.

Studio-ostos on tehnyt vapaa-ajan vietto ongelmasta historiaa. Rakentamista on riittänyt. Aika ajoin löytää itsensä nukkumasta tarkkaamon sohvalta, mutta siellä onkin paras soundi vetää hirsiä :p
Amek alkaa olemaan ns. täydessä tikissä ja ulkosetkin laitteet pelitävät jo ihan mukavasti. Näistä viimeisimpänä sain Rantasen tekemän räkin supattamaan. Vehkeestä löytyy 6 kanavaa MX-4 kompuroita ja stereo pari AX-4 säröttimiä. Loisto laitteita.

Yksi pisimpään kestäneitä projekteja oli pääkuuntelun virittäminen. Kun Amek heilautettiin tupaan sisään niin Genelecin S30:set rojautettiin kylmästi pöydän lipalle ja setti laitettiin tulille korvakuulolla. No arvaahan sen mitä siinä käy. Hiukan ennen joulua aloin mittailemaan tupaa ja kuuntelua. Perinteitä noudattaen laitoin mittamikin pojottamaan pyhän mittarastin kohdalle, Gensu pään päälle ja nurkkiin pyörimään. Tarkoituksena oli päästä mahdollisimman lähelle seinäpintoja jotta pahimmilta vaihekumoutumisilta säästyttäisiin. Mittari todisti väittämän oikeaksi, joten ketju kauppaan ja Genelecit roikkumaan.
Sitten itse tupaa mittaamaan. Siinä sitten kestikin. 160Hz alue oli ihan tajuttomalla kuopalla. Vanha kehno seisova-aalto riivasi. Pikku ongelma oli veikata minkä tasopintojen välissä aalto pääsi syntymään, mutta pikku näppärän huone moodi kalkulaattorin avustuksella päättelin aallon jäävän pöräämään huoneen pituus suuntaan. Jollain tuo tarttisi tappaa. Olen tuumaillut reikäresonaattoreiden käyttämistä ennenkin, nyt tuli loisto tilaisuus koestaa moisia vehkeitä. Kalkulaattorit Excelissä käyntiin ja simuloimaan. Joulurauhan keskellä faijan talliin sopivia lastulevyn kapaleita etsimään ja mukava pari löytyikin. Pari kolme tuntia meni iloisesti reipasta 400:ä reikää poratessa. Roudasin levyt tarkkaamoon ja nostin seinälle. Smaart tulille ja melko nopeasti totesin, että saavutettu hyöty oli pyöreä nolla. Prkl! Homma ei toiminut palaakaan. Syy oli ilmiselvä. Reikäresonaattori toimii kuten miljoona pientä Helmholtz koteloa (vrt. refleksi subbasen kotelo ilman elementtiä ja sen reikää.) Toimiakseen reso vaatii ilmatiiviin kotelon. Toissa viikolla nostelin rei'ittämäni levyt takaisin Volvoon ja ajelin Järvenpäähän faijan pajalle koteloita värkkäämään. Taas heilahti muutama tunti iloisesti, akkuvääntimien akkuja lataillessa ja vaneria leikellessä, mutta valmista tuli. Pulttasin valmiin poksin Genelecien taakse, tarkkaamon ikkunan yläpuolelle ja ávot! 160Hz:n monttu heilahti 12dB:tä ylöspäin. Tästä innostuneena oon suunnitellut vielä toisen laatikon väkertämistä vastapäiselle (taka)seinälle. Pääsee eroon sitten lopustakin montusta.

Inho realistista käppyrää ilman resonaattoria (valkoinen) ja sen kanssa (vihreä).


Toissapäivänä tuli vielä uusi reissu Järvenpään puu&metalli pajalle. Ketjut missä Genelecit killui alkoi resonoimaan, eli pärisemään siinä reilun 250Hz:n kohdilla. Komerot oli muutenkin hieman liian kapealla, jolloin stereokuva jäi vähän ohueksi. Tilttaaminenkaan ei ollut se "helpoin ikinä" homma. Kallen kanssa iskettiin päät yhteen ja kehiteltiin uutta ripustus metodia. Keksintö on melko simppeli. Gensujen omista ständeistä pöllittiin kaaret, joihin komero ruuvataan kyljistään kiinni. Se kiinnitettiin parilla lattaraudalla kierretankoon, joka roikkuu ison prikan ja lukkomutterin varassa kakkoneloseen läpi jyrsityssä urassa. Näin saatiin aikaan portaaton leveys säätö, sekä toimiva tilttaus. Eikä pärise. Kalle vähän epäili, että kestääkö viritys S30:n painoa (35kg), mutta roikuttuani itse hetken Gensun paikalla riitti osoittamaan kestävyyden.

Genelecin ripustus ja reikäresonaattori

G9 putkietari projektikin nytkähti tipan eteenpäin. Tilaamani piirilevy hävisi ensin johonkin postin syövereihin, joten parin kuukauden odottelun jälkeen levy tuli kuin tulikin. Nyt oon saanut printtiin kaikki "normi" komponentit kiinni ts. putket ja muuntajat puuttuu. Stereo konetta kun teen, niin olen mittanut kaikki komponentit jotta kumpaankin kanavaan heilahtaa mahdollisimman samanarvoiset osat samaan paikkaan. Hyvä siitä tulee. XS902 projekti taitaa jäädä kesken. Sain nimittäin DBX900 räkkiini orginaalin 902 De-Esserin. Ei juuri harmita. Jos hyvin käy niin kohta siellä on vielä pari 905 parametri korjainta. Lycka till.

Näin tällä erää, lisää tulee taas aikanaan. Rok!

-Paavo